Јавете ни се +86-18680261579
Испратете ни е-пошта sales@gzzongyi.com

Како древните ги спречувале крадците и провалниците? Во античко време, постоеле и „главни клучеви“ и „Комбинирана брава“ - Zongyi

2023-07-25

Како древните ги спречувале крадците да влезат и да крадат? Уште во западната династија Хан, најнапредните метални брави од трска во светот беа широко користени меѓу Кинезите. Во исто време, со цел да се подобрат перформансите за заштита од кражба на самата врата, инсталирани се структури против љубопитство како што се завртки, затворачи и глави за поплочување, а бравите се направени во форми како што се риби и кучиња, кои се молат за безбедноста на вратата.

Какви брави се користеле на старите врати?

Дијалект: „Клучот за домаќинството, од Гуан до исток, се нарекува клуч помеѓу Чен и Чу

China is one of the first countries in the world to invent and use locks, but the locks used on modern family doors have basically become "foreign locks" -- in 1950, the locks invented by the ancient Chinese began to withdraw, and were first replaced by locks such as Pin tumbler lock.

Кои се бравите што се користеле на старите врати за да се спречат крадците? Од историските записи може да се види дека во раните фази се користеле дрвени брави. Во бронзеното доба на династиите Шанг и Џоу, Кинезите почнале да користат „метални брави“, но таквите бронзени брави не биле достапни за обичните луѓе. Дури кога се појавија железните брави во династијата Хан, бравите станаа неопходност за народните семејства и нивната функција против кражба навистина влезе во игра.

There are various types of metal locks, including gold locks, silver locks, copper locks, and iron locks, among which copper locks and iron locks are practical locks on family doors. In Yang Xiong's "Dialect" of the Western Han Dynasty, there is a saying: "The key to the household is from Guan to the east, and between Chen and Chu, it is called the key; from Guan to the west, it is called the key." It can be seen that at that time, folk doors began to be locked with locks.

Во династијата Хан, металните брави отворија ново поглавје во безбедноста на кинеските семејни врати. Каква брава е Хан бравата? Тоа е еден вид брава со структура на трска, позната како традиционална „брава од трска“. Наједноставната брава со трска користи две трски, обично три трски, па затоа се нарекува и „брава со три трски“ во кругот. Принципот на бравата на трска е да се користи еластичноста на две или три бакарни плочи во облик на плоча за да се постигне функцијата на запечатување и отворање.

Бравата од трска е вистинска кинеска брава, а нејзината безбедносна технологија го предводи светот веќе значителен временски период. Овој тип на метална брава структура всушност се појави во периодот пред Чин. Кон крајот на вториот век п.н.е., бравите од трска биле воведени во антички Рим преку „Патот на свилата“.

Појавата и употребата на брави од трска го означува формирањето на популарниот концепт на „брави против кражба“. Со цел да се обезбеди ефект против кражба, браварот ќе го зголеми бројот на трски по потреба, со дополнителни 12 трски, со што структурата ќе биде посложена; Во исто време, со зајакнување и мерење на телото на бравата, перформансите на бравата против кражба се поизвонредни. Подоцна, се појавија посложени брави од трска, за кои беа потребни неколку клучеви за отворање или дополнителни скриени дупки. Првиот корисник немал начин да пристапи до клучот, а овој тип на брава може да се смета за напредна брава против кражба од античко време.

Вреди да се спомене дека за да се обезбеди квалитетот на бравите, во античко време на бравата обично се врежувало „Ле Минг“, односно на телото на бравата се врежувало името на браварот, кое исто така било едно од конвенционалните и важни средства за обезбедување на квалитетот на рачно изработените производи во античко време.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy